İşe İade Davası Sonunda Yıllık İznin Durumu
İşe İade Davası Sonrası Yıllık İzinler Ne Olur?
(Dört ay) Boşta geçen sürelere ilişkin yasada bir düzenleme yoktur. İşe iade davasının sürdüğü ve işe iade tarihine kadar geçen (bazen birkaç yıl) sürelerin de yıllık izin süresine dahil edileceğine dair bir süre yoktur.
Ancak yıllık izinle ilgili yasa hükmünün emredici olması bize bu konuda yorum yapmakta yardımcı olabilir. “Emredicilik” hem işveren hem de işçi bakımındandır. Ancak burada taraflar anlaşır ise işçi lehine olmak koşulu ile bu kuralları esnetebilirler. “Dört aylık boşta geçen süreler ücreti” ise işçinin başka bir işte çalışmaması koşulu ile verilmektedir. O nedenle; işe iade sonrasında çalışılmış gibi ücreti ödenen dört aylık sürenin, bir yıllık süre hesabında dikkate alınması mümkün olmayabilir. Zira bu süre çalışılarak ücreti ödenen bir süre değildir. Yıllık izin de bir dinlendirme amacı taşır. Ayrıca, Kanunda çalışılmış gibi sayılan haller arasında da henüz sayılmamıştır. Bu nedenle, bu sürenin şimdilik bir yıllık süre hesabında dikkate alınması gerekmeyeceği düşünmekle birlikte; işçinin bu konuda dava açarak “dört aylık sürenin işverenin kusuru ile çalışılmadığı, bu süre içinde çalışmasa da çalışmış kadar zihnen yorulduğu ve dinlenme ihtiyacının zaten doğduğu, bu nedenle de izin süresi hesabında dikkate alınması gerektiği”ni iddia edebileceği düşüncesindeyiz.
İşveren 1 ay içerisinde işçiyi işe başlatmazsa (işe iadeyi gerçekleştirmez ise) işçinin yıllık izin alacağını o tarihte ödenmesi gerekir.
İşçinin işten çıkış tarihi itibariyle sahip olduğu yıllık ücretli iznine ilişkin alacağını alması işe iade davasına göre belirlenecektir.
İşçinin işe iade davasını kazanması ve işyerine başvurusunu yapmasına rağmen yasal bir aylık işe başlatma süresi içerisinde işe başlatılmaması durumunda işe başlatmama anı fesih anı olarak kabul edilecek ve yıllık izin alacağı bu tarihte muaccel olacaktır.
Eğer işe başlatma gerçekleşir ise akit kaldığı yerden devam edecektir ve yıllık izinler tabi olduğu durumu sürdürecektir.
İşe iade davası sonucu işe başlatma gerçekleşmiş ise işçi yıllık izin ücretini isteyemez.
İşçinin işe iade davası sonucunda işe başlatılması halinde, önceki fesih iptal olmuş olduğundan ve iş ilişkisi devam ettiğinden yıllık izin ücretini isteyemez.