İşçinin İşe Başlatılmaması
İşe İade Kararı Sonrası Çalışanın İşe Başlatılmaması Halinde Ne Olur?
İşçi, Mahkeme kararından sonra işe başlama başvurusu yapmasına rağmen işveren tarafından bir aylık süre içinde işe davet edilmeyebilir veya davet edilse bile işyerine geldiğinde işe başlatılmayabilir.
Bunun üzerine Mahkemece verilen tazminatların durumu ne olacaktır?
Boşta Geçen Süre Ücreti'nin Durumu Nedir?
İşveren işe iade davasını kazanan işçiye 4 aya kadar boşta geçen süreler için ücret ve diğer haklarını ödemekle yükümlüdür. İşverenin işçiyi işe başlatmama kararı, boşta geçen sürenin ödenmemesi sonucunu doğurmaz. İşe başlatılsın ya da başlatılmasın işe dönme başvuru yapan ve işveren çağırdığında işe başlamaya hazır olan işçiye, bu süreler için tazminat ödenir. Eğer işe başlama başvurusu yapılır ancak işe davete rağmen işçi işe başlamaz ise bu tazminatın ödenmesi gerekmez. Eğer işe dönme başvurusu yapılmış, işveren işe davet göndermiş, çalışan başvurusunu ve evrakını tamamlamış ama son anda işveren işe başlatmamış ise yine 4 aylık boşta geçen süreler ücreti işçiye ödenecektir.
Bir diğer husus ise, boşta geçen süre tazminatına hükmedilen en fazla 4 aylık ücretin işçiye ödenmesi gereken hallerde Sosyal Güvenlik Primi Kuruma yatırılacaktır.
İşe Başlatmama Tazminatı/İş Güvencesi Tazminatı Ödenecek midir?
“İşe başlatmama tazminatı” adından da anlaşılacağı üzere yalnızca işçinin işe tekrar alınmayacağı durumda işverenin ödediği bir tazminattır. Boşta geçen süreler gibi işe başlatılan personele ödenen bir tazminat değildir. Hakkında işe iade kararı verilen işçinin 10 gün içinde başvurusu üzerine bir aylık süre içinde onu işe başlatmayan işveren işe iade tazminatını ödeyecektir. İşveren, işçinin kendisine yazılı müracaatta bulunduğu tarihten itibaren 1 aylık süreyi geçirdikten sonra işe davet yapar ise işçinin artık işe başlamak zorunluluğu yoktur, işveren bu tazminatı ödemek zorundadır.
Kıdem ve İhbar Tazminatları Ne Olur?
İşçinin sözleşmesini feshederken işverenin ödemiş olduğu tazminatlar; feshin geçersiz olduğunun karara bağlanması ve işverenin işçiyi işe başlatmasıyla gereksiz ödeme haline gelir ve işverence geri istenebilir. Ancak işçinin işe başlatılmaması halinde bu tazminatlar geri istenemez.
Kıdem ve ihbar tazminatınızı, boşta geçen süreler ücretinizi ve işe iade tazminatınızı Hesap Sihirbazı'nı kullanarak hesaplayabilirsiniz.
Mevzuat
Geçersiz sebeple yapılan feshin sonuçları
Madde 21 - İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.
Mahkeme veya özel hakem feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler.
Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir.
İşçi işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatı, yukarıdaki fıkra hükümlerine göre yapılacak ödemeden mahsup edilir. İşe başlatılmayan işçiye bildirim süresi verilmemiş veya bildirim süresine ait ücret peşin ödenmemişse, bu sürelere ait ücret tutarı ayrıca ödenir.
İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.
Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri sözleşmeler ile hiçbir suretle değiştirilemez; aksi yönde sözleşme hükümleri geçersizdir.