İşçinin İşe Başlamaması
Çalışanın İşe İade Kararı Sonrası İşe Başlamaması Halinde Ne Olur?
İşçi, Mahkeme kararından sonra hiç işe yeniden başlamak üzere başvurmayabilir, süresini kaçırabilir. Veya, işe başlama başvurusunu yapar ve işverenin de usulünce ve süresi içinde yapacağı işe davet üzerine; - yeni iş bulması, - artık o işyerinde çalışmak istememesi; - veya işverenin davetinde samimi olmadığı ve zaten iş akdini yeniden feshedeceği gibi negatif beklentiler ve nedenler ile işe başlamayabilir.
Bunun üzerine Mahkemece verilen tazminatların durumu ne olacaktır?
Boşta Geçen Süre Ücretini Talep Edebilir mi?
İşveren işe iade davasını kazanan işçiye 4 aya kadar boşta geçen süreler için ücret ve diğer haklarını ödemekle yükümlüdür. İşverenin işçiyi işe başlatma kararı, boşta geçen sürenin ödenmemesi sonucunu doğurmaz. İşe başlatılsın ya da başlatılmasın bu süreler işçiye ödenir. Ne var ki eğer işçi işe başlamamış ise bu takdirde 4 aylık boşta geçen süreler ücreti işçiye ödenmeyecektir.
Bir diğer husus ise, boşta geçen süre tazminatına hükmedilen en fazla 4 aylık ücretin işçiye ödenmesi gerekmeyeceği için Sosyal Güvenlik Kurumuna da işçi adına bildirimde bulunarak primleri yatırılmayacaktır.
İşe Başlatmama Tazminatı/İş Güvencesi Tazminatının Ödenmesini Talep Edebilir mi?
“İşe başlatmama tazminatı” adından da anlaşılacağı üzere yalnızca işçinin işe tekrar alınmayacağı durumda işverenin ceza olarak ödediği bir tazminattır. İşe başlatılan personele ödenen bir tazminat değildir. Ancak işçinin herhangi bir nedenle işe başlamaması halinde bu tazminat da ödenmeyecektir.
Kıdem ve İhbar Tazminatlarının Durumu Ne Olur?
İşçinin sözleşmesini feshederken işverenin ödemiş olduğu tazminatlar; feshin geçersiz olduğunun karara bağlanması ile askıya alınsa da eğer işçi işe başlamaz ise bu durumda sözleşmenin feshi kesinleşmiş olacağından ödenmiş olan tazminatların durumu değişmeyecektir.